Outgoing Students

Међународна сарадња

Outgoing Students

Odlazeći studenti
(Studenti koji odlaze na mobilnost)


Otvoren je drugi poziv za prijavu studenata za mobilnost u svrhu učenja u školskoj 2020/2021 godini u okviru projekta KA103 (broj projekta: 2019-1-RS01-KA103-000484). Detaljne informacije, uključujući i obrazac za prijavu možete preuzeti ovde. pdf, word.


Erazmus+ je program Evropske Unije koji daje podršku projektima iz oblasti obrazovanja i usavršavanja, sporta i rada sa mladima. Republika Srbija u ovom trenutku učestvuje u programima Erazmus+ kao partnerska  zemlja. U toku je priprema za puno članstvo Republike Srbije u programima Erazmus+. Do trenutka kada će Republika Srbija postati punopravna članica ovih programa, promociju i implementaciju Erazmus+ programa organizuje Fondacija Tempus. Za više informacija o programima Erazmus+ u Srbiji, posetite njihov zvanični sajt www.erasmusplus.rs.

Jedan od programa Erazmus+ je mobilnost studenata i osoblja. Prednost studentske mobilnosti omogućuje studentu da u inostranstvu, u internacionalnom okruženju, stekne nova iskustva, nove prijatelje, nova znanja i veštine, upozna nove kulture i unapredi poznavanje stranih jezika, jednom rečju, da nadogradi svoju ličnost. U okviru programa Erasmus+ Visoka škola strukovnih studija-Beogradska politehnika (dalje u tekstu: Beogradska Politehnika) raspisuje konkurs za dodelu sredstava Evropske komisije za studente koji odlaze na visokoškolske ustanove ili u preduzeća na teritoriji Evropske unije. Primarni cilj boravka studenata na inostranoj visokoškolskoj ustanovi je studijski boravak ili obavljanje stručne prakse. Primarni cilj boravka studenata u inostranoj firmi je obavljanje stručne prakse.

Za studenta koji je zainteresovan da neko vreme u okviru programa Erazmus+ provede u inostranstvu, u nastavku dajemo neke korisne informacije koje će poslužiti kao vodič u postupku prijavljivanja za program mobilnosti.

Države u kojima je moguće realizovati mobilnost

Mobilnost je moguće realizovati na visokoškolskim ustanovama koji se nalaze u zemljama koje su se uključile u Erasmus+ program kao i u preduzećima u državama članicama Evropske unije. Studenti sa stalnim prebivalištem u nekoj od država učesnica Programa ne mogu se prijaviti za visokoškolske ustanove na području zemlje u kojoj imaju registrovano prebivalište. Za više informacijama o državama članicama programa Erazmus+ posetite sajt http://erasmusplus.rs/stipendije/mobilnost-nastavnog-i-administrativnog-osoblja/erazmus-plus-mobilnost/#pitanje4.

Svrha mobilnosti

  • Student može otići na studijski boravak u okviru redovnih studija isključivo u visokoškolske ustanove koje su partneri Beogradske politehnike.
  • Student može otići na stručnu praksu (puno radno vreme).
  • Kombinovani studijski boravak i stručna praksa uz uslov da student stručnu praksu obavlja pod nadzorom iste visokoškolske ustanove na kojoj će realizovati svoj studijski boravak.
  • Minimalna dužina boravka je 3 a maksimalna dužina je 12 meseci. Boravak može biti sproveden u više partnerskih visokoškolskih ustanova, uz uslov da je minimum boravka u okviru jedne ustanove 3 meseca.
  • Student zainteresovan za program mobilnosti treba da proveri spisak partnerskih institucija Beogradske politehnike kako bi se obavestio o mogućim destinacijama za program mobilnosti. (link: http://www.politehnika.edu.rs/saradnja/medjunarodna-saradnja/international-partners )


Kvalifikovanost

Svi aktivni studenti Beogradske politehnike mogu konkurisati za program mobilnosti Erazmus+, ukoliko ispunjavaju zadate uslove. Studentska Mreža Erazmus (ESN) je razvila nekoliko projekata za promovisane mobilnosti studenata.

Ukoliko želite više informacija, posetite Erazmus+ alumni iz Srbije preko Fejsbuk grupe Erazmus prilike za mlade iz Srbijekako biste saznali i iskustva drugih učesnika ovog programa.


Studentska Erasmus+ povelja

Svaki student koji je učestvovao u u programu Erasmus+ nakon selekcije će od ustanove koja ga šalje na mobilnosti dobiti Studentsku Erasmus+ povelju. U Studentskoj povelji su istaknuta prava i obveze studenata koji učestvuju u Erasmus+ programu . Tekst Povelje možete pogledati ovde

Stručna praksa:

  • Stručna praksa mora biti u skladu sa studijskim programom koji studirate i potpisana od strane stručnog tima koji vrši praksu i mentora stručne prakse.
  • Stručna praksa mora biti u potpunosti odrađena.
  • Minimalni period za stručnu praksu je 2 meseca, a maksimalni je 12 meseci. Tokom ovog perioda, stručna praksa se može izvoditi u više od jednog preduzeća, uz uslov da je minimalni period boravka na stručnoj praksi u okviru jednog preduzeća 2 meseca.
  • Za više informacija o mogućnostima odlaska na stučnu praksu u okviru programa mobilnosti posetite sledeće linkove: https://erasmusintern.org/ i https://www.goabroad.com/intern-abroad


Postupak prijavljivanja

Zavisi od zemlje u koju student ide. Internacionalna kancelarija (International Office) Beogradske politehnike je na raspolaganju studentima za pomoć oko popunjavanja formulara.

Finansiranje

Student koji se kvalifikuje za program mobilnosti Erazmus+ dobija finansijsku pomoć od Evropske komisije, u iznosu koji zavisi od destinacije u koju se odlazi.

Erazmusova stipendija: Student može dobiti stipendiju Erazmus+ kao finansijsku pomoć tokom boravka u inostranstvu. Studenti ne mogu dobiti finansijsku potporu iz programa Erazmus+ ukoliko će njihov boravak u inostranstvu biti dodatno finansiran iz sredstava koja potiču iz Evropske unije. Dodatne informacije se mogu naći na linku

https://www.erasmusplus.org.uk/higher-education-study-or-work-abroad-grant-rates-2017-18 

Za ostale oblike finansijske pomoći student treba da se raspita u Ministarstvu prosvete, kao i da kontaktira preduzeća koje bi mogle pružiti dodatnu finansijsku pomoć. Preporučujemo studentu koji planira put u inostranstvo u okviru programa mobilnosti da se raspita o troškovima života i ostalim troškovima boravka u državi u koju planira da ide. Korisni linkovi:

Stipendije vezane za program Erazmus+

https://www.najstudent.com/vesti/kako-do-stipendije-za-studiranje-u-drzavama-eu-

Ostali korisni linkovi:

https://www.najstudent.com/stipendije

http://fakulteti.edukacija.rs/studiranje-u-inostranstvu

http://edukacija.rs/stipendije/stipendije-za-studente

Participacija u troškovima studiranja

Erazmus+ studentima se ne naplaćuje školarina na visokoškolskim ustanovama u koje odlaze u okviru programa mobilnosti, te tako oni imaju ista prava kao i redovno upisani student na inostranoj visokoškolskoj ustanovi. Studenti koji plaćaju troškove studija na Beogradskoj Politehnici dužni su da iste plate za period boravka u inostranstvu.

Studentska viza ili dozvola za privremeni boravak

Studenti koji odlaze na mobilnost moraju imati studentsku vizu ili dozvolu za privremeni boravak u inostranstvu, pa se sami moraju informisati o postupku dobijanja privremene dozvole/vize u nadležnoj ambasadi ili konzularnom predstavništvu u Srbiji u toku očekivanja prihvatnog pisma od inostrane visokoškolske ustanove u kojoj su konkurisali za mobilnost. Za dodatne informacije posetite linkove:

http://www.mfa.gov.rs/sr/index.php i
http://www.klubputnika.org/servis/vize/srbija/3334-ministarstvo-spoljnih-poslova-republike-srbije

Smeštaj tokom boravka

Studenti koji planiraju odlazak u inostranstvo u okviru programa mobilnosti, imaju mogućnost smeštaja u studentskim domovima ili u privatnim stanovima ili hostelima koje preporučuje ili obezbeđuje univerzitet domaćin. Preporučujemo da dobro proverite dostupnost i cene smeštaja sa Erazmus timom i vašom internacionalnom kancelarijom pre nego što odete u visokoškolsku ustanovu države domaćina.

Za studente koji odlaze na stručnu praksu, smeštaj se obezbeđuje samostalno. Za pomoć oko traženja smeštaja u državi domaćinu, možete se obratiti internacionalnoj kancelariji BP.

Zdravstveno osiguranje

Student koji planira odlazak u inostranstvo u okviru programa mobilnosti je u obavezi da nabavi zdravstveni list za inostranstvo. Medicinski pregled neophodan za dobijanje ovog dokumenta se može uraditi u prostorijama Studentske poliklinike u Krunskoj ulici br. 57. u Beogradu. Dobijanjem zdravstvenog lista, student može ostvariti pravo na osnovni medicinski paket u inostranstvu. Posebno, neke destinacije za koje se student odluči mogu imati još dodatnih zahteva (npr. vakcinacije i sl.) koje student mora da ispuni da bi dobio ovaj lekarski papir za inostranstvo. Dodatni uslovi koji se tiču zdravstvenog osiguranja definisani su za svaku državu posebno, tako da se pre odlaska dobro raspitate o uslovima za dobijanje zdravstvenog papira koji će važiti u državi u koju planirate da idete. Za više informacija, posetite link http://zzzzsbg.rs/rs/pitanja-i-odgovori/ i kontaktirajte ambasadu ili konzulat države koju planirate da posetite.

Poznavanje stranih jezika

Većina partnerskih institucija omogućuje nastavu na engleskom jeziku, dok je u nekima nastava moguća samo na maternjem jeziku. Stoga preporučujemo da se pre odlaska na studijski boravak/praksu dobro raspitate o jeziku na kome se izvodi nastava odlaskom na sajtove partnerskih visokoškolskih ustanova Beogradske politehnike..

Većina partnerskih ustanova daje mogućnost organizovanja kurseva stranih jezika koji su korisni ukoliko želite da unapredite svoje jezičke sposobnosti.

Korisni linkovi:

http://karijera.edukacija.rs/kursevi/strani-jezici/

http://centarjezikasfera.rs

http://www.kolarac.rs/centar-za-nastavu-stranih-jezika-kola/

Po povratku

Po završetku studijske posete student je u obavezi da najkasnije dve nedelje po povratku preda Međunarodnoj kancelariji Beogradske politehnike Izveštaj o Erazmus+ mobilnosti uz potvrde o ocenama/praksi dobijene u visokoškolskoj ustanovi u kojoj je boravio. Više detalja o tome kako pripremiti ovaj izveštaj student će dobiti blagovremeno.

Procedure for Recognition of mobility achievements can be seen here.

Катарине Амброзић 3, тел: (011) 64 10 990

Kатарине Амброзић 5, тел: (011) 26 33 127

жиро рачун: 840-2118666-55

info@atssb.edu.rs

© BeoPoli Team 2017