Циљ студијског програма је стицање практичних знања и вештина и оспособљавање стручњака, струковних мастер инжењера технологије, за примену савремених техничких и технолошких решења у унапређењу квалитета у области прехрамбене технологије. По завршетку студија студенти ће моћи да раде у прехрамбеној индустрији (развој нових производа, комуникација у смислу едукације потрошача, контрола квалитета и безбедност производа) и установама које обављају контролу квалитета и безбедности хране, као и у установама које прате примену стандарда и усклађености правилника везано за увоз и извоз хране.
Информације о пријемном испиту погледајте овде.
Врста и степен студија
Мастер струковне студије; Студије другог степена
Звање које се стиче
Струковни мастер инжењер технологије
Област
Технолошко инжењерство
Укупан број ЕСПБ бодова
120 ЕСПБ
Трајање студија
Две године; Четири семестра
Послодавци за дуални модел студија (ДМС)
Винарија Virtus д.о.о.; PRUNA д.о.о.
Почетак реализације студијског програма
Школска 2021/2022. година
Назив предмета
Број ЕСПБ
Изборни блок 1 (студент бира 1 предмет)
Предузетништво
6
Сервиси е-пословања
6
Изборни блок 2 (студент бира 1 предмет)
Одабрана поглавља из технологије брашна
6
Одабрана поглавља из технологије млека
6
Изборни блок 3 (студент бира 1 предмет)
Управљање заштитом животне средине у прехрамбеној индустрији
6
Специјална пива и јака алкохолна пића
6
Нековенционална исхрана
6
Изборни блок 4 (студент бира 1 предмет)
Одабрана поглавља из технологије воћа и поврћа
6
Технологија воде
6
Назив предмета
Број ЕСПБ
Наука о вину, специјална и воћна вина
6
Хемијске методе у анализи хране
7
Примена ензима у технологији хране
7
Нове технологије паковања хране
6
Стручна пракса 1
4
Назив предмета
Број ЕСПБ
Микробиолошке методе у производњи хране
6
Управљање квалитетом и безбедношћу хране
6
Нове технологије у производњи кондиторских производа
6
Примењени истраживачки рад
7
Назив предмета
Број ЕСПБ
Управљање складиштима и чување хране
4
Патогени микроорганизми у храни
4
Машине и апарати у прехрамбеној индустрији
4
Изборни блок 5 (студент бира 1 предмет)
Биоконверзија агроиндустријског отпада
6
Нова храна и дијететски производи
6
Стручна пракса 2
3
Завршни мастер рад – истраживачки рад
7
Завршни мастер рад – израда и одбрана
7
Назив предмета
Број ЕСПБ
Изборни блок 1 (студент бира 1 предмет)
Предузетништво
6
Сервиси е-пословања
6
Изборни блок 2 (студент бира 1 предмет)
Одабрана поглавља из технологије брашна
6
Одабрана поглавља из технологије млека
6
Изборни блок 3 (студент бира 1 предмет)
Управљање заштитом животне средине у прехрамбеној индустрији
6
Специјална пива и јака алкохолна пића
6
Изборни блок 4 (студент бира 1 предмет)
Одабрана поглавља из технологије воћа и поврћа
6
Технологија воде
6
Назив предмета
Број ЕСПБ
Наука о вину, специјална и воћна вина
4
Хемијске методе у анализи хране
4
Примена ензима у технологији хране
4
Нове технологије паковања хране
3
Учење кроз рад 1
15
Назив предмета
Број ЕСПБ
Примењени истраживачки рад
6
Микробиолошке методе у производњи хране
6
Управљање квалитетом и безбедношћу хране
4
Нове технологије у производњи кондиторских производа
3
Учење кроз рад 2
5
Назив предмета
Број ЕСПБ
Изборни блок 5 (студент бира 1 предмет)
Биоконверзија агроиндустријског отпада
6
Нова храна и дијететски производи
6
Машине и апарати у прехрамбеној индустрији
2
Патогени микроорганизми у храни
1
Управљање складиштима и чување хране
2
Учење кроз рад 3
10
Завршни мастер рад – примењени истраживачки рад
6
Завршни мастер рад – израда и одбрана
9