Циљ студијског програма је образовање струковних менаџера који ће планирати, организовати, и управљати различитим активностима у области екотуризма и руралног развоја, која имају значај у туристичким предузећима и агенцијама која се баве свим видовима туризма и послују на домаћем и мећународном тржишту. Студенти стичу компетенције и вештине неопходне за развијање компетенција и овладавање вештинама потребним за формирање туристичког производа екотуризма, уз препознавање значаја очувања и унапређења животне средине, заштићених природних вредности, националних паркова, као и рационалну организацију производње на пољопривредном газдинству.
Пријемни испит обухвата тест општег образовања или тест из математике. Информације о пријемном испиту погледајте овде.
Врста и степен студија
Основне струковне студије; Студије првог степена
Звање које се стиче
Струковни менаџер
Област
Менаџмент и бизнис
Укупан број ЕСПБ бодова
180 ЕСПБ
Трајање студија
Три године; Шест семестaра
Почетак реализације студијског програма
Школска 2023/2024. година
Назив предмета
Број ЕСПБ
Примена рачунара
6
Основи економије
6
Математика
6
Основи пословања
4
Основи екологије
8
Назив предмета
Број ЕСПБ
Национална туристичка географија
8
Одрживи развој и животна средина
6
Увод у туризам
3
Финансијско-рачуноводствено пословање
6
Изборни блок 1 (студент бира 1 предмет)
Културна баштина и туризам
7
Анимација у руралном туризму
7
Назив предмета
Број ЕСПБ
Основе квалитета
6
Економика туристичких предузећа
5
Еко и сеоски туризам
7
Логистика и ланци снабдевања
5
Изборни блок 2 (студент бира 1 предмет)
Вински туризам
7
Здравствени туризам
7
Назив предмета
Број ЕСПБ
Рурални развој
5
Основи маркетинга
6
Менаџмент туристичких дестинација
6
Енглески језик 2
3
Изборни блок 3 (студент бира 1 предмет)
Зелене политике
5
Управљање националним парковима
5
Пословно право и етика
5
Назив предмета
Број ЕСПБ
Вештине и технике пословне комуникације
5
Стратегијски менаџмент у туризму
4
Предузетништво
4
Интернет и електронско пословање
6
Стручна пракса
3
Изборни блок 4 (студент бира 1 предмет)
Спортско рекреативни туризам
7
Традиционална храна и кулинарско наслеђе
7
Назив предмета
Број ЕСПБ
Управљање ризицима и континуитетом пословања
5
Смарт системи менаџмента
5
Изборни блок 5 (студент бира 1 предмет)
Рурални обичаји и традиције
4
Заштићене природне вредности
4
Планирање и организација у пољопривреди и руралном развоју
3
Завршни рад – стручно-истраживачки рад
7
Завршни рад – израда и одбрана
7